skip to Main Content

Paušalni obrt

Ukoliko razmišljate o započinjanju vlastitog posla, svakako treba razmisliti o tome, kakav oblik vođenja poslovanja ćemo odabrati.

Ne postoji, naravno, univerzalni oblik poslovanja koji bi odgovarao svakoj djelatnosti, no ako govorimo o uslugama za koje nemate velike ulazne troškove i koje pretežno pružate fizičkim osobama ili poslovnim subjektima koji nisu u sustavu PDV-a, te ako usluge mislite obavljati sami ili eventualno imati jednog zaposlenika, treba svakako razmisliti o paušalnom obrtu. Paušalni obrt je obrt kao i svaki drugi, razlika je u porezu koji se plaća paušalno, a određuje se prema prometu ostvarenom u prethodnoj godini.

Prednosti paušalnog obrta su što je jednostavan za vođenje, čak i za poduzetnika – početnika, najmanja su davanja – odnosno uplate obaveznih doprinosa, a obavezno je vođenje samo knjige prihoda (KPR). Primljenim, zarađenim sredstvima raspolažete kako sami želite. Otvaranje i zatvaranje ovakvoga obrta je jednostavno.

Uvjeti ukoliko želite postati paušalist: paušalist ne može biti obveznik PDV-a, ukupni godišnji prihodi ne smiju biti veći od 300.000 kn.

Treba reći da osim prednosti, paušalni obrt ima i svojih mana: porez se mora platiti, bez obzira poslujete li s dobitkom ili gubitkom, te vlastitom imovinom odgovarate za dugove nastale u obrtu.

Za sve detaljne informacije obratite nam se s povjerenjem.

 

Paušalni obrt
Back To Top